Военните, които призоваха за преврат срещу президента на Венецуела Николас Мадуро, са

...
Военните, които призоваха за преврат срещу президента на Венецуела Николас Мадуро, са
Коментари Харесай

Арестуваха военните, които призоваха за преврат срещу Мадуро

Военните, които приканиха за прелом срещу президента на Венецуела Николас  Мадуро, са арестувани от държавни въоръжени сили, съобщи Ройтерс.
 Сержант от венецуелската Национална армия прикани за отстраняването на Мадуро  Венецуелският президент Николас Мадуро постави клетва за нов мандат
По-рано днес разбунтувалите се военни заобиколиха стражеви пост в квартала Котиза в столицата Каракас, на към километър от президентския дворец.

В обществените мрежи бе публикувано видео, на което водачът на разбунтувалите се военни прикани за отстраняването на президента Мадуро и моли жителите да поддържат митинга им.

" Вие ме помолихте да излезем на улицата да подкрепим Конституцията. Тук сме. Тук са и военните елементи. Днес хората ще излязат да ни поддържат ", декларира във видеото мъжът, който се показва като Луис Бандрес.

По-късно венецуелското държавно управление разгласи, че е задържало групата военни, които са откраднали оръжия и са отвлекли четирима държавни чиновници.

По време на операцията местни поданици барикадирали улиците и запалили отпадъци и автомобил пред стражевия пост, където офицерите са задържани. Демонстрантите са издигнали апели " Не се предавайте ". Въоръжените сили обаче са употребявали сълзотворен газ, с цел да ги разпилян. 

Действията се развиват на фона на дълбоката икономическа рецесия, за която редица страни и интернационалните организации упрекват ръководството на Мадуро. Той публично стартира втория си мандат като президент на 10 януари след обвинявания в подправяне на изборите през 2018 година, които завоюва с 67.8% - с 16,8% повече от първите избори.

Въпреки че днешният бунт показва неодобрение измежду военните сили, в него са взели участие единствено офицери от по-ниските рангове, които нямат опция да наложат каквато и да било смяна. 

" Военните сили категорично порицават този метод на деяние, който най-вероятно е подтикнат от тъмните ползи на крайната десница ", разяснява държавното управление в известие, прочетено по държавната телевизия. 

Подбудите

След началото на втория мандат на Мадуро на 10 януари опозиционни водачи и дисиденти апелираха въоръжените сили да се извърнат против него - апели, които президентът осъди като опити да бъде осъществен прелом против него.

В неделя Мигел Пизаро, представител на венецуелския град Петар в националния парламент, е декларирал, че армията ще осъзнае, че подкрепя " неверния " политически режим, който е " узурпирал " властта.

Визирайки огромните опозиционни митинги, планувани за 23 януари, Пизаро е подчертал, че това ще е денят, в който жителите ще покажат силата си - милиони венецуелци ще показват, че желаят смяна.

Също по този начин ще кажем на армията да спрe да поддържа диктатурата и да застанe на страната на хората, да ни помогнe да реализираме прехода, който желаеме, добавил той.

Няколко демонстрации против държавното управление на Мадуро бяха проведени в страната в неделя.

Протестиращите ще се съберат още веднъж в сряда с искане за свободни, транспарантни и демократични избори. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР